Sayfalar

9 Eylül 2013 Pazartesi

Sessizliğin Sesi


Susmak büyük bir güçtür. En ateşli tartışmanın yapamadığını başarabilir.

Fisher in de söylediği gibi  susmak en iyi silahlardan biridir aslında. Haksız yere suçlandığınızda yada sizden mantıksız bir şey istendiğinde yapabileceğiniz en iyi şey  sessizce oturmaktır. Tek kelime etmezseniz kişiye kendisini sorgulatırsınız. Sizin karşınızda kendilerini kötü hissetmelerine izin verin, öylece susun. Kendinizi açıklamaya çalışmayın. Suskunluk da bir konuşma aracıdır. Oldukça da güçlü bir araç.

Sustuğunuz zaman karşınızdaki  kişi kendini cevap vermek zorunda hisseder. Karşınızdakini bulunduğu zor durumdan çıkarmaya çalışmayın. Hayatınızdaki en etkili konuşma bazen hic konuşmadan yaptığınızdır.

Sessizliğimizi korumak daha etkin bir iletişim sağlayabilir. Ayrıca sürekli konuşarak yeni birşey öğrenemezsiniz. Unutmayın pek çok işte ilk konuşan kaybeder. Ünlü bir işadamının yardımcısı aynı taktiği yıllık zam görüşmesinde kullanıyor. Ünlü işadamı zam konusunda çok cömert olmayan bir teklif sunduğunda yardımcısı sadece susuyor. O kadar uzun ve sinir bozucu  bir sessizlik oluyor ki, iş adamı yeni ve cok daha iyi bir teklif getiriyor. Bu hikaye pek cok görüşmemde aklıma gelir ve sessizliğimi soğukkanlı bir şekilde korurum.

Bu anlattığım sonsuz bir suskunluk değil önemli olan doğru yerde doğru zamanda doğru kişiye konuşmak yada susmak... İşin bu tarafı sizin bilgeliğinize yada deneme yanılma yoluyla edineceğiniz tecrübelere kalmış. Pek çok çaçaron kişiye karşı uyguladığım bir söz var "Tartışmayı kazanmanın en iyi yolu hiç tartışmaya girmemektir." Söyleyeceklerini söyleyememenin karşınızdakini nasıl çıldırttığını seyretmek de işin eğlencesi.

Hiç yorum yok: