Sayfalar

16 Ağustos 2013 Cuma

Başarılı İş Görüşmesinin Sırları




İş görüşmelerinde masanın her iki tarafinda da bulundum. Hem potansiyel işvereni etkilemek için, hem de doğru çalışanı bulmak için ter döktüm. Geçenlerde, yeni mezun genç bir arkadaşım, bir iş görüşmesinden önce bana ne önerirsin diye sordu. Daha sonra da eşim bir iş görüşmesine gitti.  Her ikisine de yaptığım önerileri sizlerle paylaşmak istedim. 





YAPIN

İş başvurusunu bir tanıdık aracılığıyla yapmaya calışın. Tanıdık aracılığıyla yapılan başvurular çok daha olumlu sonuç verir. Cok yakın bir tanıdık olması gerekmiyor ama en azından, etrafınızdakilere bu firmada bir tanıdıkları olup olmadığını sorun. Bazen tanımadığım ama benimle aynı üniversiteden mezun insanlar özgeçmişlerini e-mail atıyorlar ve içten bir şekilde yardım istiyorlar. Ben de ya kendi sirketimin insan kaynaklarina, ya da tanıdığım diğer şirketlere yolluyorum. Birçok insan diğerlerine yardım etmekten keyif alır.

Basvurdugunuz işi çok isteyin.
Kendinizden ve bu işi istediğinizden emin değilseniz, kafanızdaki şüpheler üzerinizde bir bulut gibi dolaşıp, kendilerini karşınızdaki kişiye açıkca göstereceklerdir. Bu işi gerçekten istemiyorsanız, ya da kendinizi bu işe uygun görmüyorsanız, ise alınma şansınız çok düşük. "Yapamam ben bu işi, benden daha iyileri başvuruyordur" gibi düşünceleri de kafanızdan hemen atın.

İşveren ile ilgili detaylı arastırma yapın. Kullanabileceğiniz kaynaklar, işverenin web sitesi, bu firmada çalışan tanıdıklar, bu firmayla iş yapan tanıdıklar,firmayla ilgili google haberleri olabilir. Firma hakkında her çeşit bilgiyi toplayın. Görüşmede firmayla ilgili ne kadar bilgili olursanız, o kadar etkili olursunuz. Bir de neden bu firma için çalişmak istediğinizin cevabını iyi bilin. Firmayı tanımıyorsanız, bu işi neden istediğinizi nasıl açıklayabilirsiniz.


Gülümseyin. Binanın kapısına geldiğiniz an gülümsemeye başlayın. Bu stresinizi de azaltacaktır. İlk karşılastığınız kişi, ister sekreter, ister patron olsun, mutlaka gülümseyerek halini hatrını sorun.


Düzgün giyinin.
Sizi görüşmeye çağıran kişiden daha iyi giyinmiş olmakta yarar var. Benim giyimde dikkat ettigim hususlar, takıdan, makyaja kaliteli görünmek ve kendimi yansıtmak.Asla aşırı dikkat çekici abartılı kıyafetleri tercih etmem. İri mücevher, aşırı makyaj, aşırı parfüm, iddali renkler kullanmamaya dikkat ederim.Ayrıca icinde rahat edeceğim giysiler seçmeye önem veririm. Dikkat çekmeyecek şekilde ama kaliteli bir görünüm vermek en iyisi.

Teşekkur mektubu yazın
. Adaylarla görüştükten kısa bir süre sonra bir e-mail ya da kart almak çok hoşuma gider. Özellikle de mesajlarında, konustuğumuz konular hakkında hatırlatmalar yaparlarsa. Teşekkür mektubunu hemen ertesi gün yazmak faydalı olur. Çok beklemeyin. Faydalandığınız bir görüşme olduğundan bahsedin.


Bir sonraki adımı sorun
. Evde telefon başında günlerce ya da haftalarca çıldırmak istemiyorsanız, görüşme sonunda, bu görüşmeden sonra ne olacağını, ne zaman haber alacağınızı mutlaka sorun. Hatta “sorularım olursa, sizinle bağlantı kurabilir miyim” diye de sorun. Bu kendinizi tekrar hatırlatmak için, haber alamazsanız da arayabilmek icin kapı açar.
 

YAPMAYIN!!!

Karşınızdaki kişinin sözünü kesmeyin. Sabırlı bir şekilde anlatacaklarını dinleyin, dinlerken de gülümseyerek onaylayın. Bir çoğumuz karşımızdakini etkilemek icin öyle bir çaba harcarız ki, karşımızdakinin de bizi etkilemeye çalıştığını unuturuz.

İlk karşılasmada, görüşme yapacağınız kişiye arkanızı dönmeyin. İlk karşılaşma çok önemlidir. Birçok zaman, karşınızdaki insan sizi sevip sevmeyeceğine ilk dakikada karar verir. Bu, ilk tanıştığım insanlarda çok önem verdiğim bir noktadır. Görüşme yapacağım kişi, konferans odasına sonradan gelecekse, seçtiğim sandalye kapının tam karşısında, içeri gelen kişiyle tam yüzyüze geleceğim konumda olmalıdır. Görüşeceğim kişi içeri girer girmez ayağa kalkar, tam yüz yüze olacak şekilde ona doğru döner, gülümser, ona dogru hafifçe eğilip tokalaşırım. Size bir sır daha vereyim, bu ilk karşılaşma sırasında, içimden karşımdaki kişiye “beni çok seviyorsun ve bu işi bana vermek istiyorsun” derim.

Sorunuz var mı dediklerinde hayır, yok demeyin. İş görüşmeleri iki taraflıdır. İşveren sizi mülakat ederken, siz de işvereni mülakat etmelisiniz. Sorunuz var mı diye sorulduğunda, "tüm sorularımın cevaplarını görüşme sırasında verdiniz, o yüzden sorum kalmadı" demeyin. Görüşme öncesinde en az 10 soru hazırlayın. Bazı örnek sorular şunlar olabilir: Kiminle çalışacağım, takımımda kimler var? Kime rapor vereceğim? Bu pozisyonun kariyer gelişmesi nasildir? Bir sonraki adımda ne pozisyona gelinir, 10 yılda, 20 yılda ne olur? Bu pozisyon için ideal bir adayın özellikleri nelerdir? Bu pozisyona alındığımı varsayalım. Bir yıl sonra beni hangi kriterlere gore değerlendireceksiniz? Değerlendirmemi kim yapacak? Ne tür bir projede calısacağım?

Bu işle ciddi bir şekilde ilgilenen ve bu işi çok isteyen bir insanın, potansiyel iş verenine sorusu olmaması imkansızdır. Ancak, hazırlıksız ve bu iş için çok da kafa patlatmamış bir insanın elini kolunu sallayarak hazırlıksız gitmesi ve sorusunun olmaması beklenebilir..

Soruları cevaplamak için düşünmeden atlamayın. İşe alınma kriteri hiçbir zaman bir soruyu ne kadar çabuk cevapladığınız değildir. Elbette dakikalarca düşünüp sonra cevap vermek de mantıklı degil ama kendinize, soruyu anlayacak ve düşüncelerinizi toplayacak kadar süre verin. Hiçbir önerimi dinlemeseniz bile bu öneriyi ciddiye alın, en azından karşınızdakinin sorusunu bitirmesini bekleyin, ve sorulan sorunun cevabını net verin, konuyu dağıtmayın.

Birkaç yıl önce görüştüğüm adaylar içinde bir tanesi o kadar heyecanlıydı ki, hiçbir sorumu bitirmeme izin vermeden hemen cevap vermeye girişiyordu. Üstelik sorularımı sormaktaki amacımı da hiç anlamadan. Son derece sinirlenmiş ve gerilmiş bir şekilde bitirmiştim bu gorüşmeyi. Üstelik, o kadar cok konuşmuştu ki, sormak istediğim soruların yarısını bile soramamıştım.


Umarım bu öneriler, bir sonraki iş görüşmenizde şansınızı arttırır. Baska bir yazimizda da gorusmede size sorulabilecek sorulari ve bu sorulara nasil hazirlanabileceginizi paylastik. Gorusmenizden once mutlaka goz atin.

Hiç yorum yok: