Sayfalar

29 Ağustos 2013 Perşembe

Pardon, Adınız Neydi?



Bir insanın kulağına en hoş gelen melodi kendi isminin tınısıdır. Nasıl bir fotoğafta  gözlerimiz önce kendini arayıp buluyorsa, kulaklarımız da algıda seçici davranır. Kendi ismimizi diger tüm seslerden kolayca  ayırır. Yeni tanıştığınız insanların isminizi hatırlaması en güzel iltifattır. Kendimizi önemli hisseder ve karşımızdaki kişiyi daha cana yakın buluruz..

Mesleğimden dolayı, neredeyse hergün yeni insanlarla tanışırım. İsimleri hatırlamakta bir harika sayılmam. Özellikle de aklimda aynı anda çocukları, akşam ne yemek pişireceğimi, en son hazırladığım raporun bugüne bitmesi gerektiğini, dip boyamın geldiğini düşünürken bu detay hep göz ardı edilir. Karsımdaki insanların isimlerini hatırlamanın önemini farkettiğimde, bu küçük ama ciddi sorunu çözmeye karar verdim. Bu sebeple, biraz araştırma yapıp, kendime beş adımda isim hatırlama yöntemleri hazırladım. Hepimizin işine yarayabilecek kolay metodlar...

1.      Kendinizi suçlamayın.
“İsim hafızam çok iyi değildir”, “İsimleri hemen unuturum” gibi tutumlardan hemen vazgeçin. Elbette isimleri hatırlayabilirsiniz. Kendinize bu konuda ne kadar kötü olduğunuzu söyledikçe, düzelmek için çaba sarfetmeyeceğiniz kesin. “Yüzleri hatırlarım ama isimleri hiç hatırlayamam” sıklıkla kullandığım bir bahanedir. Ise öncelikle, kendime ismleri hatırla(ya)mama hakkını  vermekten vazgecerek başlayabilirim.

2.      Dikkatinizi verin.
İsimler konusundaki problem ilk tanışma anıdır. Tanışma anında tek derdimiz kendimizi en iyi şekilde ifade etmek olduğundan isim kısmını atlarız. Genelde, ne söyleyecegimize, nasil hareket edecegimize odaklandigimiz o birkac saniye icinde karşımızdakinin adını kaçırıveririz. Bu telefon konusmalarinda da gecerlidir. Sonra da utanıp, tekrar soramaz araya konuşuruz. Sohbet ilerledikce zor durumda kalmamiz kaçınılmaz. Kişiye hitap etmemek yerine tekrar ismini sormak daha iyidir. Cekinmeyin sorun. Karşınızdakini esas rahatsız eden ismini bilmemenizdir

3.     Tekrar edin.
 Bir sonraki asama, karsimizdakinin ismini cümle içinde birkaç kez kullanmaktır.  “Tanıştığımıza çok memnun oldum Aysel Hanım.” “Ne iş yapıyorsunuz Aysel Hanim?” “Nerelisiniz Aysel Hanim?” Bu arada  tekrar işini abartmayın da, Aysel Hanım kaçarak uzaklaşmasın.

4.      Isimleri bağdastırın.
Bu teknik eğlenceli olabilir. Yeni tanıştığınız kişinin ismini, aynı isme sahip başka bir tanıdığınızla yada bir nesneyle bağdaştırın. Örnegin, tanıştığınız Ayhan Beyin ismini, çok sevdiğiniz ayranla ya da Aylin Hanımı, lise arkadasiniz Aylin’le, Şerif Beyi, Texas şerifiyle vs... . Hatta goz onune getirerek bagdastirmak cok daha etkili olacaktir.  Bu içinizden yaptığınız alıştırma bol bol gülümsemenizi ve daha sempatik görünmenizi de sağlayacaktir.

5.      Bir kağıda yazın
Bütün bunları yaptığınız halde hala zorlanıyorsanız, yeni oğrendiginiz isimleri bir not defterine yazın. Ben bunu, çocuğumun öğretmeni veya müşterilerim gibi isimlerini kesinlikle unutmamam gereken insanlar için uygulamayı planlıyorum. Her yeni ismi bir deftere yazarsam sayfalar dolusu ismin içinde kaybolabilirim.

Bütün bunlara rağmen, karşınızdakinin ismini gene de unutursanız, bir sonraki karşılaşmanızda,  zaman kaybetmeden mutlaka tekrar sorun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

1 den 5 e tum adimlar uygulanacaktir...Tesekkurler...
Muge Karakus