Sayfalar

25 Temmuz 2013 Perşembe

Hoş Sohbet

Hoş sohbet olmak aslında bir kişilik özelliği değildir, sonradan da kazanılabilir. İnsanlar çok karmaşık varlıklar olmayıp, benzer şekilde düşünür ve hareket ederler. Hepimizin ortak noktası herkesten çok kendimizle ilgili oluşumuzdur. Bu bencil bir davranış değil, yaradılışımızla ilgilidir. Hoş sohbet olmak istiyorsak, bu ise önce kendimizle ilgili konuşmayı bırakarak başlayabiliriz. 
 
Sohbet konusunu seçerken karşınızdaki kişinin ilgi alanları , ailesi, arkadaşları, duyguları, düşünceleri üzerine yönelin. Karşınızdaki kişi  sormadıkça kendi hayatınızla ilgili birseyler anlatmayın. Bunun tek taraflı ve bencilce olduğunu düşünmeyin. İnsan ilişkilerinde başarılı olmak için insan doğasını anlamak gerekir.
 
Simdi, yapilmasi gerekenlerden degil de, yapilmamasi gerekenlerden bahsedelim:

1-Insanları yargılamaktan, hatalarını aramaktan vazgeçin. Hiçkimse eleştirilmek istemez. Karşınızdaki kişi sorsa bile asla, asla ve asla olumsuzu söylemeyin.Kişinin kendisine güvenini kırmayın. Hatta en iyisi hiçbirşey söylemeyin, fikirlerinizi kendinize saklayın. Yıkıcı bir eleştiri ne kadar yapıcı bir amaçla da söylense eleştiren kişiye karşı pek de olumlu duygular hissedilmez.

2- Asla şikayet etmeyin. Şikayet edenleri seven birini görmedim. hiçkimse sizin şikayetlerinizle gerçekten ilgilenmez sizi sadece anneniz dinler, o da mecbur olduğundan.Şikayet ettikçe daha fazla şikayet edecek konu bulursunuz. Kötü bir alışkanlıktır. Bir süre sonra yanınızda şikayet etmeyi seven bir gurupla gezmeye başlayabilirsiniz. Bu insanların büyük kısmı sizi dinlemezler, dinleyenler de bu durumda olmanızdan memnuniyet duyarlar.
3- Güzel birşey konuşmayacaksanız olumsuz düşüncelerden bahsedecekseniz kimsenin içini karartmayın. Hiç konuşmamanız daha iyi bir tercihtir.

4- İnsanların hatalarını düzeltmeye çalışmayın. Hatalı olmayı kimse sevmez. Tartışmaktan vazgeçin. Galip çıkmak aslında bir kazanç değildir.Tartışsanız da sonunda herkes kendi fikrine daha çok inanmış olarak yanınızdan ayrılacaktır. Bir tartismayi kazanmak ve haklı cikmak size arkadas kazandiriyor mu bir dusunun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok dogru, altin ogutler bunlar.
Herkesin unutmamasi gerekir ..
can