Sayfalar

12 Temmuz 2013 Cuma

KORKU

 
 
"Korkmanız gereken tek şey korkunun kendisidir" diyor Roosevelt. Korku korkulan şeyden daha çok zarar verir. Korkunun tahrip edici gücü kontrol altına alınamadığındanda  felç eder. İnsanın düşünmesini ve mantıklı kararlar vermesini engelleyen bir duygudur. 
 
İnsanların korktukları şeyler nadiren başlarına gelir. Yapılan araştırmalar, korkulan şeylerin %95' inin hiçbir dayanağı olmadığını göstermiştir. Korkularımızın çoğu gerçeklerden değil hayal gücümüzden kaynaklanır. Çıkmamış sorunları çözmeye calışmak kadar mantıksızdır çoğu korkumuz. Karşımıza çıkmasından korktuğumuz sorunlara daha çıkmadan çözüm arama mücadelesi enerjimizi boşa harcatır. 
 
Montaigne in söylediği hepimizin yaşadığıdır aslında.  Eğer ölmekten korkarsak hiçbir zaman huzur içinde yaşayamayız. Korku sizi her zaman yanlış yönlere iter.
 
İnsanların en büyük korkularından biri de hata yapma korkusudur. Bu nedenle güvenli alanların dışına çıkmak istemeyiz çoğu kez.  Bildiğimiz cehennem, bilmediğimiz cennetten iyi gelir. Şikayet etsek de, yaşantımıza hata yapma korkusuyla  devam ederiz. Başarılı  insanlar, başarısız insanların yapmak istemediklerini yapanlardır. Hata yapmak  da bunlardan en önemlisi. "Cesur olan da korkak olan da aynı korkuyu hisseder. Ancak cesur olan korkusuyla yuzleşir" diyor Cus D Amato.

Korku İle Nasıl Mücadele Edilir?

1-Korkunuzu Tanıyın
Bilmemek korkuların asıl sebebidir. Neden korktuğunuzu bilin ve bunu kabul edin bunu bir kağıda yazın yüzleşmek size iyi gelecektir. Kağıda dökmek anlamaya yardım eder.

2- Korkularınız size ne yapıyor?
Korkunu, korktuğunuz şeyden daha çok zarar verdiğini göreceksiniz. Korkunun sizde neleri kısıtladığını yazın. Bırakın korkunuz ete kemiğe bürünsün. Belki o kadar da korkunc değildir.

3- Korkularınızla bağlantılı ufak adımlar atın.
 Topluluk önünde konuşmaktan korkuyorsanız ailenin çocuklarina ufak bir brifing verebilirsiniz.

4-Kontrol Etmeye Çalışmayın
İnsanlar çoğu kez kontrolü kaybetmekten korkarlar. Her zaman herşeyi kontrol edemeyiz. Özellikle de insanları. Onların hareketlerini kontrol etmeye calişmak sizi daha da kontrolden cıkarır ve korkularınız onlara bağımlı hale gelir. Yada elinizde olmayan şeyler icin endişelenmeyin. Çocukken 23 Nisan töreninde yağmur yağacağından korktuğumuz gibi pek cok etkisiz olduğumuz konuya takılırız.  Akışına bırakmaya çalışın.
 
5-Yarın İçin Endişelenmeyi Bırakın
Dünün pişmanlığı, yarının telaşı  bugünü kaçırmamıza neden oluyor. Varılacak yer için koştururken yolculuktan hiçbirşey anlamıyoruz. Yarını da bugünde yaşamayacak mıyız? Yarın geldiğinde biz birbaşka yarın için endişeleniyor olacağız. Hayat bizim planladığımız şekilde akmaz. Olmamış olayların  olma ihtimalleri için  bu kadar kendimizi harab etmesek anı yakalayabiliriz. Korku dolu senaryolar yazmayı bırakın. Geleceği düşünmeyin, o başının çaresine bakacaktır.


 Kaynaklar: John C. Maxwell Hayatınızda Fark Yaratmanın 10 Sırrı, Dale Carneige  Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak

Hiç yorum yok: