Sayfalar

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Sadece Küçük Bir Adım, Kaizen Yolu


Kaizen yolu uzun yıllardır özellikle de Japon şirketlerinde kullanılan bir yöntem. Japoncada "kai" degisim, "zen" ise daha iyi anlamina geliyor. Bir çok iş sektorunde kullanildigi gibi, kişisel hayatta da uygulanabilecek bir yöntem.

İnsanları ürkütmeden iyileştirici  küçük adımlar atmaya teşvik ediyor. O kadar zahmetsiz adımlar ki bunlar yola çıkmak için üşenmiyorsunuz yada ertelemiyorsunuz, sadece  yapıveriyorsunuz.


Örneğin egzersize başlamak için ağır bir program seçmiyorsunuz, tv izlerken 1 dakika yerinizde yürüyüş yapıyorsunuz. Iki gün sonra programınızı  5 dakikaya çıkarıyorsunuz Yavaşça ürkütmeden temponuzu arttırıyorsunuz. Kola içmekten vazgeçmek istiyorsanız, her bardağın dibinde bir parmak bırakmayı deneyin.
Aynı yöntemi sigaranın sonunu içmeyerek deneyip yavaşça azaltabilirsiniz. Bunu yapmak size yapabiliyorum motivasyonunu veriyor ve devam etme gücünü buluyorsunuz. Başarısı garantili birkaç küçük adım. 


Kendi hayatımdan bir ornek de, kendim dahil, ailemin abur cubur yeme alıskanlıklarını değistirmeyi istemem. Attığım ilk basit adim, abur cuburu ulasılmasi zor yerlere koyup, meyve ve saglikli atıstırmaliklari yıkayip, cok daha gorunur ve ulasılır bir yere koymak. Bunu yaptiktan sonra, evden cıkarken oglen yemegi icin cantama bir elma atmak cok daha kolay. Cocuklarım da benden isteme zahmetine dusmeden, bir meyve alıp kendi kendilerine yiyorlar.

Her gün bir konuda ufak bir iyileştirme yapmak birkaç günde olmasa bile uzun vadede büyük sonuçlar doğuruyor.

Yenilik yapmak, aliskanliklari degistirmek o kadar da acımasız ve zorlayıcı  bir değişim olmak zorunda değil. Küçük ve kolay adımlarla da yapılabilir. Çok aptalca gelecek kadar küçük adımlar olabilir. Bir günde sonuç almak gibi bir beklentimiz yok. Adımlar o kadar küçük ki başarısızlığa ve hayal kirikligina uğrama şansınız da  yok.

İnsan beyni değişime direnen hatta korkan bir yapıdadır. Korktuğumuzda beynimiz  kaçacak yer arar. Sınav stresim yüksek olduğunda ders çalışmak yerine sıkıcı tv programlarını izlediğimi hatırlıyorum. Kaizen yolu korkunun etrafından dolaşmamızı sağlar. Cunku küçük  hedeflere ulaşması kolaydır.


Eger bu konu ilginizi cektiyse Toyota'nin Kaizenden esinlenerek olusturdugu uretim sistemine bir goz atmak isteyebilirsiniz. Bizim listemizdeki okumak istedigimiz kitaplar arasinda Toyota Tarzi adli kitap bulunuyor. Okudugumuzda sizlerle paylasacagiz.

Hiç yorum yok: