Sayfalar

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Eleştirmenin Altın Kuralları

Bazen bir yönetici, bazen aile reisi bazen de bir dost olarak çevremizdeki insanları uyarmak ve eleştirmek zorunda kalabiliriz. Ama bunu yapmak çok da kolay değildir. Büyük bir dirençle karşılaşmayı göze alır, bu durumdan biraz da çekiniriz. Eleştirmeye başlamadan önce attığımız taşın ürküttüğümüz kurbağaya değip değmeyeceğine karar vermeliyiz. Bizim veya karşımızdaki kişinin hiçbir işine yaramayacak eleştirel fikirleri kendimize saklamak en iyisi. Gereksiz yere insanlari mutsuz etmeye ne gerek var.


 Kırıcı Olmadan Eleştirmenin Altın Kuralları:

1- Sen diye söze başlayıp kişiyi eleştirmeyin. Yapılan davranış üzerine konuşun. Kişileri değil davranışları eleştirin. Kişiliğine kimse laf söyletmek istemez. Örneğin seni çok severim, değer veririm ancak şu davranışını doğru bulmuyorum diyebilirsiniz.

2-Sandviç metodu: Soğanı tek başına yemek göz yaşartıcıdır. Ancak yanında ekmek ve köfteyle harika gider. Sandviç metodu da tam olarak böyledir. Kişinin beğendiğiniz bir yönünü söyleyerek başlarsınız. Sonra yanlış bulduğunuz davranışı belirtip güzel bir övgüyle bitirirsiniz. Örneğin "Her sabah mesaisine gelirken bu kadar dakik olan başka birini tanımıyorum bu yönünü takdir ediyorum. Sanırım bu aralar biraz yorgunsun, müşterilerle yaşadığın gerilimin farkındayım. Bunu düzeltmende fayda var. Senin ne kadar çalışkan biri olduğunu biliyorum. Bu durumu çözeceğine eminim. 

3- İşin içine kendinizi de katın. Hiçbirimiz mükemmel değiliz mesajını vermek karşınızdaki kişiyi rahatlatır. Yaptığınız benzer hatalardan bahsedebilirsiniz. Samimiyet ortamın gerginliğini azaltır.

4- Konuyu fazla uzatmadan net bir şekilde söyleyin. Sürekli aynı konuyu açıp gündeme getirmenin anlamı yok. Sorunu ve çözümü bir defada konuşup bitirin.

5-Karşınızdaki iki yaşındaki çocuğunuz bile olsa başkalarının yanında eleştirmeyin. Eleştiriden çok insanların önünde düştüğü durum kişiyi incitir.

6-Eleştirdiğiniz kişiyi dışarıda bırakmayın. Ne yapacağını siz söylemeyin. Bu durumu nasıl düzeltebileceğini kendisine sorun.

7-Eleştiriniz bittikten sonra güzel bir şekilde ayrılın. Dinlediği için, olumlu tavrı için karşınızdaki kişiye teşekkür edin.

Hiç yorum yok: