Sayfalar

16 Temmuz 2013 Salı

Mutlaka Okunmasi Gereken Bir Kitap


Bircok arkadasima onerdigim, herkesin mutlaka okumasi gereken bir kitaptan bahsetmek istiyorum bugun. Dale Carneige’nin , Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı Prensipleri (How to Win Friends and Influence People).

Bu kitap, 1930’larda yazilmasina ragmen, bahsettigi prensipler hala oldukca gecerli. Nihayetinde insanoglu, ne kadar zaman gecse de hala ayni egoya sahip.

Dale Carneige’nin kitabini, en zor projelerden birinde ve oldukca gecimsiz bilinen bir patron ile calisirken okudum ilk. Bu ayni zamanda, ilk cocugumun ikinci dogum gununden hemen onceydi. Anlayacaginiz, deneyimledigim bu yil, cok da kolay bir yil degildi. Iste tam da o siralarda, basarinin sadece cok calismak, ve isyerinde uzun saatler gecirmekle kazanildigini dusunuyordum. Bu sartlarda ki stres seviyemi tahmin edebilirsiniz.

Bu kitabi okududugum zaman, insan iliskilerine yatirim yapmaya basladigim zamana denk gelir. Yeni ilgi alanim, cevremin artmasinda ve iliskilerimin hic olmadigi kadar iyi gitmesinde buyuk fark yaratti.

Acemilik yillarimdaki basari formulum: Basari = Deneyim+is calisma saatleri

Su an inandigim basari formulum: Basari=deneyim + Insan iliskileri + stratejik dusunme yetenegi

Dale Carneige’ye gore, basarinin %15’i teknik bilgi ve deneyim, %85’i ise insanlari idare etme konusundaki ustaliga baglidir. Peki, insanlar nasil idare edilir? O kadar cesitli insan karakteri var ki, hangisine nasil davranmaliyiz? Bu konulara tek tek deginecegiz. Iyi haber su ki, insanlar cok cesitli karakterlere sahip olsa da, Dale Carneige’nin onerdigi bircok metod neredeyse her insan icin gecerli.

Carneige’nin kitabini okumam zaman aldi. Benim icin cok kolay akan bir kitap degildi, cunku kucuk bir kitaba cok fazla bilgi sigdirmis Carnegie. Kitabi okurken ogrendigim her yeni bilgiyi iyice anlamaya calisip, etrafimdaki insanlarda test etmeye basladim. Sonuc aldikca sasirip, daha da bir hevesle devam ettim okumaya. Kitabin en iyi taraflarindan biri de, konularin bir cok ornek’le desteklenmis olmasi.

Kitapta bahsedilen bircok metod oldukca guclu. Bir sonraki yazilarimizda, Carneige’nin onerilerini teknik esaslardan, liderlige, bircok degisik grupta inceleyecegiz. Bizi okumaya devam edin.

Fulya

Hiç yorum yok: