Sayfalar

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Dinle Beni




İnsanları dinleyin. Dinlemeyi bilenler güzel konuşanlardan daha etkilidir. Dikkatimizi bizi ilgilendiren önem verdiğimiz şeylere veririz. Dinlemek kisiye verdiğiniz değerdir. Bir kişiye kayıtsız kalmak,onu dinlememek seni önemsiz buluyorum demektir. Bu kayıtsızlığınız kişiyi daha kızgın ve savunmacı hale getirir.

Iyi bir dinleyici olmanın iki önemli yararı vardır. Birincisi sizi dinleyen insana daha çok güvenirsiniz. Dinlemek güven ortamı yaratır. Dinlediğiniz kişi sizi daha çok sever sizin fikirlerinize daha açık hale gelir. sizi dinlemeye gönüllü olur. İkincisi dinlemek kişinin kendisine verdiği değeri arttırır. sizi ilgiyle dinleyen biri kendinizi önemli hissettirir. Dikkatli Dinlemek kolay bir iş değildir. Bir insanı kesintisiz dinlemek özel bir disiplin, sabır ve konsantrasyon gerektirir. Bunu yapabildiğinizde hayatınızdaki pek çok alanı etkiler.

Etkili Dinleme Nasıl Yapılır?

1- Kişinin yüzüne bakın ve hafifçe öne eğilin

2- Dinlerken dünyada başka hiçbirşey yokmuş gibi dinleyin. İnsanlar sizin aklınızın başka yerde olduğunu anlayacak kadar zekidir. Sıranın size geldiğinde ne söyleceğinizi düşünmekle meşgulken doğru dinleme yapamazsınız. Arada" anlıyorum" , "gerçekten mi?" gibi sözlerle konuşan kişiyi devam etmeye yüreklendirin.

3- Cevap vermeden önce biraz duraklayın birkaç saniye duraklamak hem sizin söylenenleri sindirmenize hem de söyleyeceklerinize toparlamanıza yardım eder. Kişiyi de bölmemiş olursunuz. Belki duraksama sebebi düşüncelerini toparlamak için nefeslenmektir. İnsanın sözü bitmeden araya girilmesi oldukça sinir bozucudur. Biraz duraksadığınızda kişi sözlerini önemli bulup düşündüğünüz için memnun olur. Bu çok büyük bir iltifattır.

4- Sorular sorun. Cevabı evet veya hayır olmayan konuyla ilgili sorular. Hatalı tahminlerdense anlamaya çalışmak daha iyidir. Duyduğunuz ve anladığınız aynı olmayabilir. Özellikle karşı cinsle konuşurken...

Konuşma sırasının size gelmesi için sabırsızlanmayın. Konuştuğunuz zaman tek duyacağınız. bu ana kadar öğrenmiş olduklarınızdır. Dinlediğiniz zaman yeni birşeyler öğrenebilirsiniz.

5- Karşınızdakinin konuşması bitince anladığınızı göstermek için söylediklerini kendi sözcüklerinizle ifade edin.

En onemlisi butun bunlari yapmacik olmadan butun yureginizle yapmaniz.

Hiç yorum yok: