Sayfalar

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Is Gorusmesinde Sorulabilecek Sorular ve Cevaplari



Bir önceki yazımızda, , is gorusmesinde basarimizi arttiracak taktikler vermistik. Bugün ise, görüşmede sorulabilecek sorular ve bu sorulara nasıl hazırlanabileceğimizden bahsedelim.


Bu sorulara vereceğiniz cevaplara kafa yormadan önce ilk iş, bu soruların size neden sorulduğunu anlamak ve kendi kafanızda aşağıdaki soruların cevaplarını düşünmek olur. En güzeli, bir kağıda, aşağıdaki soruları ve kısa ve özlü maddeler halinde cevaplarınızı yazın.





Bu işverenin öncelikleri nedir? Bu önceliklere göre, şirkete katkınız ne olacaktır?


Siz bu firmanın kültürüne ayak uydurabilir misiniz? Diğer çalışanlarla uyumlu çalısabilecek misiniz? Neden ve nasıl?

Neden bu şirkette çalışmak istiyorsunuz, daha doğrusu gerçekten bu şirket için çalışmak istiyor musunuz? Bu soruyu cevaplayabilmek için,şirketi iyi araştırmış olmanız gereklidir.

Görüşülen diğer adaylardan sizi ayıran özellikler nelerdir. Neden siz?

Yukarıda ki genel sorular karsınıza bir çok sorunun içinde gizli olarak gelecektir. Verdiginiz cevaplarda kesinlikle konuyu dağıtmayıp, karşınizdakinin sizden ne oğrenmek istegine gore cevap verin. Cevabınızı daha bitirmeden, kaybolup gitmeyin.

İş görüsmelerinde bana sorulan, benim de çalısan adaylarına mutlaka sorduğum dört soru ve bu sorulara cevap verirken dikkat edilecek noktalar:


Bu pozisyonu nereden öğrendiniz? Bizim firmamızı daha önce duymuş muydunuz?

Bu sorunun amacı, sizin firmayı ne kadar iyi tanıdığınızı, firmayla olan bağlantılarınızı ve firmanın pozisyonu duyurmaktaki başarısını anlayabilmesidir. Bu soru sorulduğunda, firma ile ilgili iltifatların yapılması ve firmayla ilgili bilgi seviyenizin gösterilmesi için en uygun zamandır.


Tanıdık aracılığıyla görüşüyorsanız, bu tanıdığınızın firmadan ne kadar iyi bahsettiğini söyleyin. Tanıdk aracılığı ile değilse de, firmanın yaptığı projelerden bahsedip, sorular sorun.

Sizi diğer adaylardan ayıran özellikler nelerdir? Neden siz?

Bu soruya önceden hazırlanmak çok önemlidir. Çalışkan olmam, çabuk öğrenmem, vs. gibi genel cevaplar yeterli olmayacaktır. Firmanın neden yeni bir elemana ihtiyacı olduğunu ve önceliklerini düşünün. Siz, bilgi, deneyim, eğitim ve kişiliğinizle nasıl bir fark yaratabilirsiniz.


Birkaç ay önce,yanıma yüksek ihtisasını bitirmek üzere bir öğrenci uğradı. Bütün mezunların ne kadar zor iş bulduğundan, başvurularından iyi sonuçlar alamadığından bahsedip, şikayet ediyordu. Kendi ile ilgili olumsuzluklara ve neden iş bulamayacağına öyle odaklanmıştı ki, kendine güvenini yitirmekle kalmayıp, tüm olumlu özelliklerini aklına bile getiremiyordu.


Sizi diğer adaylardan ayıran özellikleriniz elbette var, ama bazen bunun farkına varmak çok da kolay olmuyor. Bu sorunun cevabını ararken, sakın diğer adayların sizden ne kadar iyi olduğunu düşünmeyin, sadece sizin başvurduğunuz firmaya nasıl yardım edebileceğinizi, potansiyel takımınızı nasıl daha iyiye götürebileceğinizi düşünün.


Neden bizimle calışmak istiyorsunuz? Neden biz?



Bu sorunun cevabını verebilmek için firmayı iyi tanımanız gerekiyor. Eğer ev ödevinizi yaptıysanız, bu sorunun cevabı çok da zor olmayacaktır. Firmanın üzerinde çalıştığı projelerin sizin için çok ilginç olması, yeni deneyim kazanmak ve öğrenmek için ideal bir firma olması, çalışanlara karşı çok iyi tavırlı bir firma olması cevaplarınızdan bazıları olabilir. İş olsun da hangi firma olursa olsun tarzı bir cevap vermek, büyük bir hata olur. Firmayı tanımamak, ağzınızdan ne çıkarsa çıksın, bu cevabı ima etmeniz anlamına gelebilir.


Bize zayıf ve güçlü yönlerinizden bahsedin.


Bu sorudan çok hoşlanmasam da, bu tarz sorular pek çok kez iş görüşmelerimde bana da yöneltilmiştir Güclü yönlerimizi bilmeden hiçbir görüşmeye gitmemeliyiz. Ve cevaplarımızı başvurduğumuz işe ve pozisyonun sorumluluklarına göre şekillendirmeliyiz.

Zayıf yönlerimize gelince, olumsuz taraflarımızdan uzun bir liste yapıp sunmak mantıklı değildir. İş görüşmesi, kendi iç hesaplaşmamızın ne yeri ne de zamanı. Bu soruya öyle bir cevap vermelisiniz ki, bu cevap sizi zor durumda bırakıp elenmenize sebep olmak yerine, karşınızdakinden aldığınız olumlu bir tepkiyle sonuçlansın.

Cevabınız için sadece bir zayıf nokta seçin. Bu zayıflık, tam anlamıyla bir zayıflık değil de, o sırada kendinizi geliştirmeye calıştığınız konulardan biri olsun. İyi bir cevaba bir örnek vermek gerekirse …”İnsanlarla ilişkim iyidir, ancak kariyer hedeflerime ulaşmak icin, insan ilişkilerine daha da fazla öncelik vermeli ve kendimi geliştirmeliyim. Aslında bu konuda çaba sarfetmeye başladım, önerilen xx isimli kitapları okuyarak uyguluyorum ve bu konuda deneyimli arkadaşlarımdan tavsiye alıyorum”


İyi şanslar.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkürler çok yardımcı oldunuz.