Sayfalar

26 Ağustos 2013 Pazartesi

Kimlik







BEN KİMİM?

SEN KİMSİN?

O KİM?

Biz kimiz? Hepimiz birbirimize çok benzesek de tamamen farklıyız. Birbirimizi anlamamızın en iyi yolu kişilik tiplerini ve nasıl davrandıklarını çözmek. Böylece “insanlar neden böyle davranıyor” sorusundan uzaklaşabiliriz. İnsanları anlayıp, daha az ön yargılı olmayı başarırsak,  insanları suçlamaktan vazgeçebiliriz. Sürekli eleştirel bir kişilik olmak en çok da insanın kendisini yorup kafasını şişiriyor. Tam bir enerji kaybı.

Buyük çoğunluğumuz çok ilgili olmasa da burcunu bilir ve burçların genel özelliklerine iyi kötü aşinadır. Balık burcunun duygusal, ikizlerin geveze olduğundan haberdardır. Ancak 4 temel kişilik tipinden haberdar değildir. Bilse de, bu işyerinde verilen  bir eğitimin ötesine geçemez..
Kişilik tipleri pek çok şekilde isimlendirilse de, hepsinin içeriği aynıdır.

Bu yazımızda insanları, güçlü-klorik, popular-optimist, melankolik ve barışcıl-soğukkanlı  gruplarına ayıracagiz. Çoğu kişi bu gruplardan biri ağırlıklı olsa da ikisini birlikte  taşıyabiliyor. Hele benim gibi ikizler burcuysa her telden biraz çalması mümkündür.

Güçlü Klorik Kişilik Tipi:

Dediğim dedik, çaldığım düdük tabiri en kısa tarifi olacaktır. Müthiş kendine güvenli, lider ruhlu, kararlı, herkesi düzeltip doğru yola sokmaya çalışan dinamik, aktif, hedefleri olan, pratik gerekirse zorla organize eden, kime ne yapacagini söyleyen, zorluklar karşısında yılmayan, güçlü karakterlerdir. Acil durumlarda serinkanlıdır. Genellikle haklıdır ve  insanları idare etmeyi sever.

Popüler Optimist Kişilik Tipi:


Konuşkan,eğlenceli, cana yakın, espirili, çocuk ruhlu, renkli kişiliklerdir. Müthiş bir konuşma yetenekleri vardir. Arkadaşları çoktur, sevilen hayranlık duyulan kişilerdir.İlgiyi üzerlerinde tutmayı severler. Bazen, durumu abartıp insanlara konuşma firsatı vermezler. Çok iyi bir dinleyici değillerdir.Onları cekmece ve çantalarindan tanıyabilirsiniz. Hersey sığıyor ve cekmece kapanıyorsa onlar için yeterlidir. İnsanlarla kolay iletişim kurarlar. Ancak hayatı ve işleri çok ciddiye almazlar. Herzaman yapılacak daha iyi bir işleri vardir. Ertelerler. Zayıf yönlerini kabul etmezler. Biraz çocuksudurlar ve büyümeye de hiç niyetleri yoktur.

Melankolik Kişilik Tipi:

Popüler optimistlerle taban tabana zıttırlar. Mükemmeliyetçi ciddi kişiliklerdir. Dört dörtlük olmayan herşey başarısızdır. Hayatlarında siyah ve beyazdan başka ton yoktur. Cüzdanlarındaki paraların resimleri bile aynı yöne bakar. Dolap ve çekmeceleri çok düzenlidir. Detaycıdırlar. Eğri duran çerçevelere dayanamazlar. Kendilerini yıpratacak kadar titizdirler ve detaylarda kaybolurlar.. Verilen işi mükemmel yaparlar. Ama bazen mükkemmelliğe fazla takılıp işi vaktinde teslim edemeyebilirler. Güzelliğin değerini bilirler, yaratıcı ve analitiklerdir. Dürüst, fedakar, düşünceli insanlardır. Başladiği işi bitirmeden bırakmazlar. Standartları yüksektir.

Barışcıl Soğukkanlı Kişilik Tipi:

Onları herkes sever. Yumuşak başlı ve rahat kişilerdir. Müthiş uyumlulardır. Sessiz, kibar ve hayatla barışık kişilerdir. Hiç aceleleri yoktur. Çoğu kez ağır kanlılıkla suçlanırlar. Zor şartlara dayanıklı, sabırlı, dengeli kişilerdir. Ara bulucu ve sevilen kişilerdir. İyi bir dinleyicilerdir. Kimseye zararları dokunmaz. Durgun ve soğukkanlıdırlar. Ancak değişimden ve zorlanılmaktan hoşlanmazlar. 

Hiçkimse mükemmel değildir. Bütün kişilik tiplerinin zayıf ve güçlü tarafları vardır. Kişilik tiplerinin güçlü yönlerini ortaya çıkarıp faydalanmak kendilerini ifade etmelerine izin vermek, hem iş, hem aile hayatında takım çalışmasını kolaylaştıracaktır. Ancak zayıf taraflarına odaklanıp düzeltmeye çalışmak yapılabilecek en büyük hatadır. Unutmamak gerekir ki hayatta değiştirebileceğimiz tek bir kişi var. O da kendimiz. Bu gerçeği farketmek bizi aynı duvara defalarca toslayıp, hayal kırıklığına uğramaktan kurtaracaktır.

Kendi kişilik tipinizin zayıf tarafını farketmiş olmak bile güzel bir kazanctır. Siz hangi insan tipine kendinizi daha yakın görüyorsunuz?

Hiç yorum yok: