Sayfalar

26 Temmuz 2013 Cuma

Sözlerin Gücü

İnsanoğlunun yaradılışı gereği kendini önemli hissetme ihtiyacı, acliktan susuzluktan parasizliktan ve pek çok şeyden daha  önemlidir. Daha enerjik ve neşeli hissetmenin yollarından biri de diğer insanlara kendilerini önemli hissettirmektir. Bu sizi daha huzurlu ve mutlu yapar. Stres seviyeniz azalır ve kendinizden daha memnun olursunuz.

Neden?

Hayat enerjimizin önemli bir kısmını bozduğumuz insan ilişkilerini düzeltirken harcamıyor muyuz? İnsanlara istediklerini vermenin size ve çevrenize iyi geleceği aşikar. Enerjinizi insanların yanlışlarını aramak yerine doğru bir şey yaparken yakalamaya çalışmak için kullanın.  Bu cabanin sonuclari, hayatınızı tahmininizden daha çok etkileyecek. İnsanlar daha fazla doğruyu tekrarlamak isteyecekler. Çünkü hepimizin önemli hissetmeye ihtiyacı var.

Olumlu davranışların övülmesinin de bir tarzı olmalı. Övgü bir sanattır. Üc sır vermek isterim.

Bunlardan ilki övgünün sıcağı sıcağına hemen davranışı takiben yapılması, vakit geçtikçe etkinliği azalır.

Ikincisi eleştirinin tam tersine başbaşa değil topluluk önünde yapılması etkinliğini arttırır.

Üçüncüsü neyi övdüğünüzde net olun. Kişilerden çok belli bir davranışı övmelisiniz. Örneğin çocuğunuza ne harika bir çocuksun demek hangi davranışını beğendiğinizi anlatmaz. Odasını çok güzel topladığını söylediğinizde hangi davranışı tekrarlarsa övgü alacağını bilir.

Övgü doğru şekilde yapıldığında çok güçlü bir motivasyon aracıdır. Karşınızdaki kişi bu davranışı alışkanlık haline getirene kadar sık sık övgü devam etmeli. Ancak alışkanlık kazandıktan sonra devamlı övgü tam tersi etki yaratır. Aralıklı yapılması gerekir. İnsanları samimiyetle ve dürüstlükle takdir etmeyi öğrenir ve alışkanlık haline getirirseniz hayatınızda ve iliskilerinizde fark yaratabilirsiniz. Içtenlikle hissetmediğiniz hiçbirşeyi söylemeyin.

En güzel övgünün içinde kişinin ismi olmalı övgünün sebebi açıklanmalıdır. Iltifatın sebebini açıklamazsak dalkavuk durumuna düşebiliriz. Örneğin "Siz çok iyi bir öğretmensiniz bütün öğrencilerle ayrı ayrı ilgileniyorsunuz" gibi. Övgü sizden değil üçüncü bir şahıstan geldiğinde daha etkilidir. Konuşkan bir arkadaşınıza bahsettiğinizde, mutlaka iletmek istediğiniz kişiye ulaşacaktır.Davranışların övülmesi fiziksel özelliklerin övülmesinden daha etkilidir. Buraların en iyi cerrahı olduğunuz söyleniyor övgüsü ile çok iyi bir cerrahsınız ovgusu aynı anlama gelmez. İnsanları övmek onların sizi övmelerinden daha iyi hissettirir kendinizi. Iltifatlariniz bol olsun...

Kaynak: "Sözcükler Mucizeler Yaratır", Kenneth Brawn

Hiç yorum yok: