Sayfalar

16 Haziran 2013 Pazar

Kariyer ve Kitap

Yüzlerce kişi aynı universitenin, ayni bölümünden, aynı eğitimi alarak mezun oluyor, fakat her biri kariyerlerinde farklı yerlere geliyor. Bu farkı yaratan nedir acaba?


“Düşünce şekliniz nedeniyle bugün bulunduğunuz yerdesiniz” diyor Napoleon Hill. Sanırım kariyerlerimizde basamaklarını çıkmaya ilk başladığımız yer düşüncelerimiz.

Biz üniversiteden ilk mezun olduğumuzda, kariyerlerimizde hayal ettiğimiz noktalara gelmenin sadece çok çalışarak gerçekleşeceğini düşünmüştük. Evet, çok çalışarak ilerledik, ama aile hayatına girmemiz ve çocuklarımızın sorumluluğunu almamızla birlikte, hayatımızda öncelikler ve çalışma saatlerimiz bir anda değişiverdi. İşin ilginç tarafı, çocuklarımızın hayatımıza girmesiyle beraber, beklenenin tersine, bizim kariyerlerimizdeki ilerleme hızımız da artmış oldu. Bunu sıkıntıya girmemizden dolayı, arayışa girip, herzaman yaptığımız şeyleri değiştirmek zorunda kalmış olmamıza bağlıyoruz. Azalan zamana rağmen iş performansının arttrılması mümkündür.

Sürekli ayni şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek mantıksız. Düşüncelerimizi değiştirmeye nereden başlayacağımızı bilmeden, farklı bir bakış açısı bulmak hiç kolay değil. Şansliysak varmak istediğimiz noktada olan örnek aldığımız bir insan bize tavsiyelerde bulunup yol gösterebilir. Yolu bilen biriyle aynı adımları atmak işimizi oldukca kolaylastirir. Birçoğumuz bu kadar şanslı değiliz malesef. Bu durumda sessiz akil hocalarimiz, kitaplardan yararlanmak da doğru yolu bulmamıza yardımcı olabilir. 


Düzenli kitap okuma alışkanlığı olan kişiler olarak ne okuduğumuza dikkat ederiz. Yüzlerce kitap arasında doğru kitabı seçmek kolay değil, yanlış kitaplarla vakit kaybetmek yerine, tavsiye üzerine okumak, o an ihtiyacımız olan kitapla buluşmak inanılmaz derecede zihnimizi açar. 


Kitapların bir mucize eseri, tüm söylenenleri yaptığımızda, hayatımızı bir anda değiştirmediği kesin. Verilen sihirli formüller birkaç hafta mükemmel sonuçlar verirken, edindiğimiz yeni aliskanliklar her zaman kalıcı olmayabiliyor. Kitap okumanın ve okuduklarımızdan yararlanmanın da bir yöntemi olduğunu düşünüyoruz. Her okuduğumuz kitaptan beklentimiz, bizi en etkileyen bir fikri seçip uygulamak. 


Bizim keşfettiğimiz, kitaplardan beklentimizi çok yüksek tutmazsak, kitap okuma hevesimiz artıyor ve zamanla daha farklı düşünmeyi ve tepki vermeyi öğreniyoruz. Sorunlar karşısında bakış açımız değişiyor ve tutumumuz daha iyiye gidiyor. Okuduklarımız yavaş yavaş bilinçaltımıza işliyor. 



Kariyer ve iş yaşantisiyla ilgili beni (Tuğba) etkileyen kitaplardan biri de Jeff Olson isimli yazarın “Keskin Kenar” kitabıdır. Basarili insanlar basarisiz insanlarin yapmak istemediklerine gönüllü olanlardır diye başliyor söze. İstediğin şeyi almak için karşılığında ne vereceksin, nelerden vazgeçmeyi göze alıyorsun? Başari tesadüfen veya şanseseri gelen birşey değil. Bir bedeli var. Yapilmasi gerekenler çok büyük, yapması çok zor işler değil diyor yazar. Başarı basit detaylarda gizlidir. Yapması kadar yapmaması da kolay basit seyler. Sağlıklı olmak için hergün bir elma yemek de kolay, yememek de. Bu basit şeyleri yapmamak neden tercih ediliyor? Genelde yapmamak, yapmaktan daha kolaydır. Zaman içinde sürekli tekrarlanan, basit, olumlu bir eylem fark yaratacaktır. Yada yapmamak aleyhinize çalışacaktır.



Napoleon Hill isimli yazarın “Gerçek Zenginliğe Ulaşma Sanatı” kitabında şöyle bir ifade yer alır: "Dikiş tutturamayan iki tur insan vardır. Birincisi kendine söyleneni yapmayanlar, ikincisi ise kendisine söylenenler dışında hiç birşey yapmayanlar”. Bir sonraki yazımızda zihinsel tutumla kaldığımız yerden devam edeceğiz. Sevgiyle kalın.
Tuğba ve Fulya


3 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili TUGBA ve FULYA; dusuncelerinizle kalemlerinize can verdiginiz bu alan icin yureginize saglik. Tecrubelerinizi ve referanslarinizi bizimle paylasmaniz buyuk bir kazanim. Bilgi dipsiz bir kuyuysa, burada sizin referanslarinizla yol almak büyük bir ayricalik. Buna imkan verdiginiz icin tesekkur eder, sabırsızlıkla paylasimlarinizi bekledigimi belirtirim.
Sevgiler ŞULE B.

Tugba ve Fulya dedi ki...

Tesekkurler Sule. Desteklerinizle yazilarimiza devam ediyoruz.

Beniyisimi dedi ki...

Bir de bulabilsem bu kitabi :( Bulamiyorum :(